MTC de Lingerijders

   Home      Rijden met de club
Rijden met de club
 
Het rijden met de club brengt veel gezelligheid met zich mee. Het continue rijden achter een voorganger wil nog wel eens leiden tot het verslappen van de aandacht. Het is daarom essentieel een aantal spelregels en aandachtspunten met elkaar af te spreken. Naast oplettendheid is het in dit kader ook belangrijk om een verkregen route snel te kunnen lezen. Zo is men ervan verzekerd dat zijn aandacht bij het verkeer is en niet bij het papier.
Voor de ritten zijn de volgende punten van belang:
Om de sportiviteit binnen de club te versterken bestaat de clubkampioenschap. Niet de snelheid is hierbij van belang maar de gereden ritten. Afhankelijk van de rit, intern of extern, dan wel de clubactiviteit kan men een aantal punten vergaren. Diegene die aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft vergaard mag zich een seizoen lang de clubkampioen noemen. Om de onderlinge competitie bij te houden, bestaan er toerboekjes.
Voor het kampioenschap zijn de volgende punten van belang:Veilig toeren
"De Lingerijders" is gewoon een gezelligheidsclub, waarbij het niet uitmaakt of je oud of jong bent, man of vrouw, een nieuwe of een oude motor hebt en of je op een Japanse, Europese of Amerikaanse fiets rijdt. Eén van onze motto's is dan ook: "Rijd mee als je zin hebt, en wanneer het jou uitkomt!". Er worden geen wedstrijden gehouden en er zijn dus geen concurrenten. Wel is het zo, dat "De Lingerijders" niet bekend wil staan als een stelletje "scheurijzers," maar meer als een goed georganiseerde toerclub, die de belangen van het motorrijden als hobby en vrijetijdsbesteding op een verantwoorde manier behartigt. Belangrijk is dat er met plezier wordt gereden, en dat iedereen ongehavend weer thuis komt.
Daarom even een paar clubspelregels voordat men een de rit begint:

 • Heeft men nog weinig ervaring, laat dit dan de toerleiding weten. Iedereen is onervaren begonnen.
 • Start altijd met een volle tank. Moet er onderweg toch nog worden getankt, maak dit dan kenbaar aan de voorste rijder. Die zal dan bij de eerste de beste gelegenheid een stop maken om te laten tanken.
Daarnaast zijn er een paar clubspelregels tijdens de rit:
 • De voorste motor rijdt in principe links van het midden van zijn weghelft. De tweede rijdt rechts van die weghelft, de derde weer links, en zo in halfsteensverband achter elkaar.
 • Houdt voldoende afstand, minimaal 3 motorlengtes van de voorman.
 • Vermijd de "dode hoek" en zorg dat je voorman jou in zijn spiegels kan zien. Blijf ook de rijder achter je in de gaten houden.
 • Ben je het contact met je achterrijder kwijt, kijk dan, wat er loos is, misschien heeft hij pech. Probeer de voorrijder te (laten) waarschuwen.
 • Blijf de voorrijder volgen, ook al gaat hij naar jouw idee verkeerd.
 • Wordt er afgeslagen, let dan op je spiegels of jouw achterrijder wel volgt. Indien niet, blijf dan net voor of na de afslag wachten.
 • Ben je het contact met de rijders voor je kwijt, probeer dan zelf de routebeschrijving te volgen.
 • Wil men de groep verlaten, laat dit dan aan de voorste rijder weten.
 • Maak je achterrijder met handsignalen attent op ongerechtigheden zoals grind of modder op het wegdek.
 • Rem nooit plotseling of ga nooit ineens inhalen. Moet er toch worden gestopt, geef dit dan duidelijk met de richtingaanwijzers aan en doe dit dan zodanig, dat er geen gevaar voor anderen wordt opgeleverd.
 • Als er moet worden gewacht, doe dat dan bij voorkeur op een parkeerplaats, dus niet op de vluchtstrook! Anders zover mogelijk naar rechts en zeker niet met meer motoren naast elkaar.
 • Bij discussies over de rit ligt de eindbeslissing bij de voorste rijder.
 • Haal uitsluitend links in.
 • Houd je altijd aan de verkeersregels.

↑omhoog


Verzamelpunt
Het vertrekpunt en de vertrektijd staan altijd vermeld op de toerkalender en aanvullend onder het hoofdstuk "Evenementen" in het clubblad. De meest recente gegevens zijn ook te vinden op de website van de club.
Routebeschrijvingen
De routes binnen de club zijn alleen op GPS beschikbaar. Leden die de route per mail willen ontvangen kunnen zich hiervoor aanmelden bij de coördinator T&E.

L.O.O.T
Ook "De Lingerijders" zijn aangesloten bij het Landelijk Overleg Orgaan Toerclubs, L.O.O.T.
De belangrijkste taak van L.O.O.T. is het versterken en verbeteren van de samenwerking en communicatie tussen de toerclubs onderling. Verder het stimuleren en coördineren van motorevenementen op toeristisch gebied, als ook de ontwikkeling van het toerisme in het algemeen en per motorrijwiel in het bijzonder. Dit gebeurt met name door het uitgeven van een z.g. "toerkalender," waarop alle bij de L.O.O.T. aangemelde toertochten zijn vermeld. Zie voor het L.O.O.T. toerreglement en de AMEV nationale toerkalender de website www.loot.nl of schaf je de almanak voor het motortoerisme aan: De L.O.O.T. internationale toerwijzer.
 
Het L.O.O.T.lidnummer is 1240.
Gebruik dit nummer als u zich inschrijft bij externe ritten. Op het einde van het seizoen zijn deze punten van belang voor de L.O.O.T. clubkampioenschappen.
 
 

Adverteerders